ERGENLERE YÖNELİK HİZMETLERİMİZ
Büyüme sürecinde duygusal, zihinsel ya da davranışsal sorunlar yaşayan çocuk ve ergenlerle bire bir yürütülen danışmanlık hizmetidir. Bu hizmette söz konusu sorunların altında yatan psikolojik rahatsızlıklara ve bunlara neden olabilecek etmenlere odaklanılır. Süreçte, ebeveynlerle de işbirliği yapılır ve düzenli görüşmeler yoluyla ebeveynlerin bilinçlenmelerine yardımcı olunur.
Çocukta ya da ergende ortaya çıkmış problemler, çocuğun/ergenin yardım çağrısı olarak düşünülür. Çocuğun ya da ergenin yaşadığı problem “bir sıkıntım var, bunu kendi başıma çözemiyorum, desteğinize ihtiyacım var, yolunda gitmeyen bir şeyler var, bana yardım edin” çağrısıdır.
Çocukla/ergenle bire bir yürütülen danışmanlık hizmetlerinde; probleme yönelik çalışıldığı gibi, çocuğun/ergenin sosyal ve duygusal açıdan güçlenebilmesi, gelişimsel becerilerini arttırabilmesi, yaşına ve gelişim özelliklerine uygun olarak yaşadığı sorunların üstesinden gelebilmesi ve ailesiyle ve arkadaşlarıyla sağlıklı ve besleyici ilişkiler kurabilmesi amaçlanılır.
Çocukluk ve ergenlik dönemi; bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimin hızla devam ettiği dönemlerdir. Çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan sorunlara hemen müdahale edilmesi çocuğun/ergenin gelişim sürecinde tıkanıklıklar oluşmasını engelleyebileceği gibi gelişimin arzulanan çerçevede sürekliliğini sağlar.
Bir sorun uzun süre çözülemediğinde çocuğun/ergenin tüm gelişim alanları bu sorundan olumsuz bir şekilde etkilenir ve diğer gelişim alanlarında da farklı sorunlar oluşur. Sorunlar büyümeden yapılabilecek erken müdahale hem çözüm sürecinin kısalmasında hem de başka sorunların oluşumunun önlenmesinde belirleyici rol oynar.
Çocuğa/ergene yönelik danışmanlık hizmetlerinin en önemli yararlarından biri de, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek ve kişiliğin oluşumunu olumsuz etkileyebilecek problemlerin; zamanında ve büyümeden çözülebilmesine ve krizlerle baş ederek atlatılabilmesine imkan sağlamasıdır.
Sınav Kaygısı Nedir?
Sınav kaygısı, sınav durumlarıyla doğrudan ilişkili olan bir kaygıdır. Bu kaygı, kişinin sınava yeterli şekilde hazırlanmasına ve başarılı olmasına engel olabilir. Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Sınav kaygısında Kalp atışlarında hızlanma, kan basıncında yükselme, hızlı soluk alıp verme, ağız kuruması, terleme, titreme, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ya da kabızlık, sık idrara çıkma, uykusuzluk, iştahsızlık ya da aşırı yeme isteği yoğun kaygı durumlarında yaşanan fiziksel belirtilerdir. Aynı zamanda endişe ve panik hali, güvensizlik, çaresizlik, gerginlik, sinirlilik, huzursuzluk, öfke ve kızgınlık, hayal kırıklığı ve mutsuzluk gibi duygusal belirtiler yaşanır. Sınav kaygısını optimum düzeye çekmek ve aşırı kaygıdan kurtulmak için öncelikle bireye özgü olan kaygının nedenlerini iyi saptamak gerekir. Bu nedenlere bağlı olarak bireysel terapi yapılır. Kişiye önceden sınavdaymış gibi hipnotik telkin altında çalışma yapılarak sınav anında kaygısını kontrol etmesi öğretilir
Ergenlik dönemi gelişim problemleri :
♦ Karşı cinsle ilgili problemler
♦ Uyum ve davranış problemleri
♦ Kimlik kazanma ve bireyselleşme ile ilgili problemler
♦ Bağımlılıkla ilgili sorunlar (anne-baba, bilgisayar, madde,vb.)
♦ Okul, ders çalışma ve öğrenme ile ilgili problemler
♦ Sınav kaygısı ve stresiyle baş edememe
♦ Gençlik psikolojisi ve sorunları
♦ Hiperaktivite ve dikkat eksikliği
♦ Sosyal fobi, çekingen kişilik
♦ Sorumluluk kazandırma eğitimi
♦ Yanlış alışkanlıklar
♦ Öfke ve kızgınlık
♦ Özgüven eksikliği
♦ İntihar
♦ Davranış problemleri
♦ Yeme sorunları
♦ Depresyon, kaygı bozuklukları
♦ Tikler, tırnak yeme, takıntılı davranışlar
♦ Madde kötüye kullanımı sorunları
♦ Cinsel kimlik ve eğilimle ilgili sorunlar
♦ Mastürbasyon ve diğer cinsel davranışlar
♦ Travma sonrası psikolojik destek
♦ İnternet bağımlılığı